El secret dels espinacs

Menjar espinacs perquè porten molt de ferro i poder, així, ser tan fort com en Popeye. Aquesta és la idea que aquests coneguts dibuixos volen transmetre presentant a un protagonista que es caracteritza per incrementar la seva força després de consumir llaunes d’espinacs. Però és certa aquesta associació entre força, ferro i espinacs?
Lluny de la dificultat que ens podria representar aconseguir la recepta de la poció màgica d’Astèrix i Obèlix, els espinacs ens serien una via més accessible per aconseguir la força i el ferro que se’ls hi associa. Tot apunta, però, que l’afirmació no és del tot certa. Segons el llibre La truita cremada de Claudi Mans, va ser un metge denominat J. Alexander qui va determinar el ferro en els espinacs, i en va trobar 0,003g per cada 100g. Tot va començar quan qui havia de passar els resultats en net va equivocar-se tot escrivint 0,03g, deu vegades més. El 1929 va aparèixer Popeye, qui destacaria per la seva força gràcies al ferro que aportava la ingesta de llaunes d’espinacs, i no seria fins el 1937 que uns metges alemanys recalcularien les dades i es detectaria l’error.
Es pot dir, doncs, que es erroni pensar que els espinacs porten tant de ferro i, a més, només un petit tant per cent d’aquest s’assimila. A Ciència a un euro d’en Dani Jiménez també s’hi tracta el tema i si diu, per exemple, que un bistec, unes llenties o un kiwi tenen força més proporció de ferro.
Ara, segons una notícia de Muy interesante, s’ha publicat un article a la revista Cell Metabolism on s’hi diu que el consum diari de 300g d’espinacs redueix la quantitat d’oxigen necessària pel funcionament dels músculs quan es fa exercici físic. El secret es troba, però, en el seu alt contingut de nitrats, els quals fan que els mitocondris, encarregats d’aportar l’energia a les cèl·lules, siguin més eficients. L’autor de la investigació, Eddie Weitzberg de l’Institut Karolinska d’Estocolm, juntament amb el seu equip, van demostrar que els nitrats també redueixen la pressió arterial d’individus sans. A més, altres investigadors han comprovat que els nitrats també prevenen els infarts i altres problemes cardíacs.
Així que, en resum, podem dir que la creença que va donar lloc a relacionar la força d’en Popeye amb el ferro dels espinacs estava basada en un error però que, ara, sembla que aquesta planta destacaria per altres característiques beneficioses.

Anuncis

2 Responses to El secret dels espinacs

  1. JuanMa ha dit:

    Això seria l’equivalent a l’EPO? Més rendiment amb la mateixa quantitat d’O2 respirat….

  2. Laia ha dit:

    Doncs aquest augment de rendiment amb menys quantitat d’oxigen necessària gràcies als nitrats és el que se’n dedueix de la notícia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: